Anyaszemüveg

Anyaszemüveg

A mennyország gyermekei

2016. június 01. - ahuva

A mai posztom egy szívmelengető, és egyben nagyon elgondolkodtató filmalkotásról szól. „A mennyország gyermekei” egy 1997-ben készült iráni film, mely számos nemzetközi díjat zsebelt be (méltán), de hozzánk vagy nem jutott el, vagy 97-ben még én voltam túl felszínes vagy elfoglalt, hogy halljak róla.
Egy iráni nagyvárosban megismerünk egy kisfiút, Alit, és kishúgát, Zahrát. Szegény családból származnak, apjuk dolgozna, ha lenne mit, anyjuk háztartásbeli, és betegsége ellenére próbál kereső munkát (mosás) is végezni. Van egy harmadik kistestvérük is, aki beteges. A film azzal kezdődik, hogy Ali elviszi Zahra szétszakadt (már nyilván használtan kapott) szandálját javíttatni, ám a javítás után egy szerencsétlen véletlen során (melyben Ali teljesen vétlen) a szandál elvész, mindez pedig azt jelenti, hogy Zahra gyakorlatilag cipő nélkül marad, hiszen ez a szandál az egyetlen lábbelije volt - már ez elképesztő egy budapesti középosztálybeli családban, ahol az pl. én (reményeim szerint) nem túlzottanan elkényeztetett kislányomnak is vagy 15 pár mindenféle cipője van.


Ali nem meri bevallani az igazságot szüleinek, ezért alkut köt Zahrával: megígéri, hogy megtalálja a szandálokat, és addig is felváltva fogják hordani Ali tornacipőjét, és így tudnak mindketten iskolába járni. Cserébe Zahra kap egy szép tollat Alitól, amelyet Ali a tanárától kapott dicséretül egy jól sikerült dolgozatra. És az alku életbe lép: Zahra lélekszakadva rohan az iskolából egy előre megbeszélt sarokra, ahol Ali már tűkön ülve (állva) várja, hogy visszakapja a cipőjét, hogy aztán ő is rohanhasson a saját iskolájába (az mondjuk rejtély, miért kezdődik a fiúk iskolája később, mint a lányoké...).


És bár a szülők szerencsére semmit sem vesznek észre, mégsem megy minden minden zökkenő nélkül, a testvéreket számos véletlen hátráltatja: a túl nagy cipő lötyög Zahra lábacskáján, egy ugrásnál bepottyan a csatornába. Ali minden sietség ellenére nem egy alkalommal elkésik az iskolából, és ez felkelti a pedellus (gondnok) figyelmét, aki szankcionálni óhatja a fegyelmezetlen ifjút. Ali barátai megharagszanak rá, nem értik, a kisfiú miért nem vesz már részt a focimeccseiken. Közben az élet zajlik: Zahra megpillantja az elveszett szandáljait az egyik iskolatársa lábain, Ali a rengeteg futástól megedződik, és a tanulás mellett apjával jár biciklin kertészi munkát keresni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A háziúr pedig a szülők nyakára jár a bérleti díjért.
A nagy lehetőség akkor jön el, amikor Ali iskolájában meghirdetik a lehetőséget egy országos futóversenyen való indulásra, ahol a harmadik díj egy pár vadonatúj sportcipő. Ali persze azonnal elhatározza, hogy indul ezen és megnyeri a cipőket, de először lekési a jelentkezést, utána fegyelmezetlen magatartása miatt (késések) nem akarják hagyni, hogy induljon – aztán persze elindulhat, de innen nem mesélem tovább, mert nagy szerencsénkre a film teljes egészében fent van a youtube-on angol felirattal – szerezzetek egy szép estét Magatoknak, és nézzétek meg .


A film tanulságai számomra:
- Minden panaszkodásunk ellenére (amelyben mi, magyarok sajnos nagyon jók vagyunk) a világ népességének 80 (de az is lehet, hogy 90) %-ához képest kivételesen jó helyzetben élünk!
- A gyerekeinket fölösleges mindennel elkényeztetni, mert annak fognak csak örülni, amit mi ajándékként tálalunk nekik és amiből kevés van nekik. Ha 20 cipője van, nem fog örülni egy 21-diknek, és meg sem fogja becsülni. Ha nem veszünk meg nekik mindent, amiről kijelentik, hogy kell nekik, vélhetően jobban meg fogják becsülni azt, amit mégis megkapnak.
- Az ember elképesztő dolgokra képes, ha elég erős a motivációja. Ali hiába lenne jó futó, ha nem lenne az ő motivációja még a többiekénél is erősebb: hogy a kishúgának lábbelit szerezzen.
- A pedagógus felelőssége a gyerekek nevelésében: ki tudja, hogy alakul Ali és Zahra sorsa, ha Alinak nincs egy jólelkű és odafigyelő tanára, aki észreveszi azt is, amit mások nem.


Nézzétek meg a filmet, és utána osszátok meg a saját gondolataitokat .
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dqxvZeQsVzY
Teljes film: https://www.youtube.com/watch?v=xL8DfXN2i-8
Cikk: http://en.wikipedia.org/wiki/Children_of_Heaven

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr988665690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása