Anyaszemüveg

Anyaszemüveg

A különbözés áldásai

2016. július 17. - ahuva

Mai posztomban egy bátor fiatal nőről írok Nektek, aki a betegségét és annak látható vetületeit nemcsak a saját hasznára tudta fordítani, de küldetésének tekinti, hogy másoknak is segítsen. Lizzie Velásquez egy rendkívül ritka betegséggel született, amely miatt a teste nem tárol zsírt. Ez a fizikai kellemetlenségek mellett sajnos a szépségének sem tesz jót: Lizzie első látásra tényleg ijesztően sovány, a zsír hiánya miatt igen erőteljes arvonásokkal. Valóban nem mondanánk szépnek.

Lizzie-nek már gyerekként meg kellett tanulnia, hogy aki különbözik az átlagtól, azt kirekesztik, megbélyegzik. 17 évesen internetezés közben szembetalálkozott egy youtube-videóval, amely őt a világ legcsúnyább nőjének nevezte: a videót rengetegen kommentelték, és senki sem állt mellé. Sokunk talán elkeseredne egy ilyen mérhetetlenül bántó visszajelzéstől. Nem úgy Lizzie: őt ez a videó arra sarkallta, hogy megmutassa a világnak: nem a külső megjelenése határozza meg azt, hogy ő ki valójában, hanem a céljai és sikerei – mindaz, amit elért. Most, 26 évesen Lizzie motivációs előadó, aki a világot járva emberek ezreinek tart előadásokat, TEDx-es videóját milliók látták, 3 sikeres könyvet adott ki és dokumentumfilm is készült róla.

Munkásságának egyik célja, hogy az oktatási intézmények etikai kódexébe bekerüljön a „mopping, bullying” (csúfolás, zaklatás, kirekesztés) tiltása. Fontosnak tartja, hogy a gyerekeket megtanítsuk, hogyan reagáljanak ezekre, és hogyan koncentráljanak magukban azokra a tulajdonságokra, amelyeket szeretnek magukban, ami tetszik nekik saját magunkon: legyen egy eszköztár a kezükben a zaklatás hatástalanítására. Számos híresség támogatja munkáját.

Lizzie hálás annak az embernek, aki azt a borzalmas című videót publikálta róla, mert megváltoztatta az életét, és hisz abban, hogy egy ember is képes megváltoztatni a világot. Fontosnak tartja, hogy kisgyerekkortól tanulják a gyerekek, hogy a világ szokszínű, az emberek sokfélék lehetnek, és ez nemcsak elfogadható és elfogadandó, hanem így is van jól. Az idézett TEDx-es videóból kiválóan kijön az, amit múltkoriban fejtegettem a szülői szeretetről: Lizzie történetének fontos eleme az is, hogy a szülei feltétel nélkül elfogadták őt olyannak, amilyen, szerették és támogatták mindenben, holott még a kórházban az orvos is le akarta beszélni őket arról, hogy hazavigyék.

Azt hiszem, van mit tanulnunk tőlük: a szülőktől és Lizzie-től is.

Forrás: http://www.lammster.com

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr988665638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása